Even recapituleren: met de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober werden 12 CD&V’ers verkozen. Hiermee blijft CD&V ruimschoots de grootste partij. De voordracht van burgemeester Piet Buyse was al gekend en ook de namen van de schepen werden aanvankelijk reeds ingevuld: Leen Dierick, Dirk Abbeloos, Martine Van Hauwermeiren en Lien Verwaeren.

De nieuwe CD&V-fractie kwam gisteren samen en vernam dat zowel Dirk Abbeloos als Lien Verwaeren de eerste twee jaar hun schepenambt niet zullen opnemen.

Dieter vervangt Dirk

Dirk Abbeloos: “Wie aan ploegsport doet, weet dat het verfrissend is om een nieuwe speler een kans op speel-tijd te geven. Op dat ogenblik is het soms beter om een meer ervaren speler te laten starten op de bank en pas later in te zetten. Ik wil kansen geven om een sterkere ploeg te vormen, zoveel is duidelijk. En ja, het zal zowel op privé- als op professioneel vlak even een verademing zijn. Maar ik neem niet echt een sabbatjaar want ik zal het beleid op de voet blijven volgen.“

Dirk Abbeloos zal als schepen vervangen worden door Dieter Mannaert, die hierover zegt: “Ik ben vereerd dat de partij mij gevraagd heeft om een schepenmandaat op te nemen voor de komende 2 jaar. Financiën, middenstand, lokale economie, toerisme en kerkbesturen zijn bevoegdheden die mij zeker en vast kunnen bekoren. Ik zal de komende weken al met heel wat actoren rond de tafel gaan zitten. Ik neem met veel enthousiasme mijn nieuwe rol in deze bestuursploeg op. In het verleden ben ik nog geen enkele uitdaging uit de weg gegaan en ben dan ook dankbaar voor deze kans om mee te bouwen aan een mooier Dendermonde”.

Nele vervangt Lien

Ook schepen Lien Verwaeren laat zich de komende twee jaar vervangen: "Ik heb mij de afgelopen zes jaar graag en keihard ingezet voor onze stad. Mijn huidige job bood me ook de flexibiliteit om dat te doen. Maar vanaf 1 januari krijg ik de kans om mee te bouwen aan een nieuw steunpunt dat lokale besturen zal ondersteunen op het vlak van cultuurbeleid. Een boeiende uitdaging, maar een die veel tijd en energie zal vergen. En als je iets niet goed kan doen, dan doe je het beter niet. Dan laat je het beter over aan mensen die dat wel ten volle kunnen opnemen”.

Lien Verwaeren wordt in 2019 en 2020 als schepen van sport, jeugd en natuur vervangen door Nele Cleemput. Zij is enthousiast: “Ik ben dankbaar voor het mandaat van de Dendermondse kiezer en de kans die Lien Verwaeren voor mij creëert. Met grote goesting start ik in januari aan mijn schepenambt: de jeugd ken ik uit eigen ervaring, de natuur is mij op het lijf geschreven en in de sport wil ik samen met alle spelers op het veld kansen creëren die zij omzetten in schitterende goals.”

Eerst Dirk, daarna Dieter als voorzitter

Burgemeester Piet Buyse had eerder aan de fractie te kennen gegeven dat hij bereid is om het voorzitterschap van de gemeenteraad aan iemand anders over te laten. Gisteren werd ook deze functie ingevuld: de eerste twee jaar zal Dirk Abbeloos voorzitter van de raad zijn, nadien wordt hij in die functie opgevolgd door Dieter Mannaert. Deze twee ruilen dus op 1 januari 2021 hun functies als schepen en raadsvoorzitter.

CD&V-ploeg realiseert vernieuwing

Op de vergadering van de nieuwe CD&V-fractie klonk algemene tevredenheid over deze nieuwe situatie van schepenen en gemeenteraadsvoorzitter. Burgemeester Piet Buyse: “Deze regeling is het resultaat is van boeiende gesprekken en goede ploegafspraken. Met Nele en Dieter als nieuwe schepenen komen nu twee jongere mensen uitdrukkelijk in beeld. Het is een signaal dat de CD&V-ploeg de roep naar vernieuwing heeft gehoord. En laat het duidelijk zijn: we willen binnen zes jaar met een goed team en een mooi rapport naar de kiezer gaan”.