Tijdens de jongste gemeenteraad besliste de stad Dendermonde de overeenkomst  met “Uit de Marge”, het Vlaams steunpunt voor jeugdwerk met jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, tot 2025 te verlengen.  Daardoor blijven twee jeugdwerkers op zoek gaan naar kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie in vijf wijken van de stad: Hof ten Rode, Serbos, Keur, Donkstraat-Vlotgras en Sint-Jorisgilde. Zij signaleren hun problemen bij partners en beleid, bemiddelen bij eventuele conflicten op het terrein en adviseren het stadsbestuur.

Zij creëren ook een specifiek vrijetijdsaanbod op maat van de doelgroep. In de Boonwijk is er een kinderwerking met een laagdrempelig spelaanbod. Gemiddeld 15 jongeren sleutelen al eens in het fietsatelier in de Boonwijk en de bunkerwerking kan telkens rekenen op de aanwezigheid van zo’n 20 tieners.

“Uit de Marge” organiseert daarnaast een reeks eenmalige activiteiten voor maatschappelijk kwetsbare jongeren, zoals een pannenkoekenbak, krokuszwemmen, voetbaltornooi, jongerencongres, Halloweenzwemmen, enzovoort.

Tijden de paas- en zomervakantie organiseren zij bovendien de mobiele speelpleinwerking “Vollen Bak”, waar alle kinderen uit de wijk, hun (groot)ouders en familieleden, vriendjes en vriendinnetjes gratis kunnen komen meespelen. Afgelopen zomer vonden op de speelpleinen in de wijken bijvoorbeeld 20 speelnamiddagen plaats, met in totaal meer dan 500 aanwezige kinderen.

De komende zes jaar is de werking van de jeugdopbouwerkers stevig verankerd in Dendermonde. Jonge mensen met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond krijgen zo de juiste vormen van aandacht en een aangepast aanbod aan hedendaagse activiteiten. De jeugdopbouwwerkers slagen erin deze jongeren te bereiken en hen maatschappelijk te laten participeren.